Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1
Skolens logo
Mobil menu

Åben skole

Åben skole

Lillebæltskolen ser den åbne skole som en god mulighed for at åbne skolen, så mange nye måder at arbejde og lære på bliver en del af skolelivet. Skolen skal ud i samfundet, og samfundet skal ind i skolen. Derved oplever eleverne en sammenhæng mellem skolen og det omkringliggende samfund, som de skal ud og være en del af, samtidig skal den åbne skole være med til at sikre, at eleverne bliver så dygtige, de kan og trives.

Derfor har vi på skolen indledt samarbejde med forældre og nogle af de omkringliggende foreninger, forskellige organisationer og andre eksterne samarbejdspartnere.

Nogle af de tiltag vi arbejder ud fra er:

Forældrebank

Vi har oprettet en forældrebank/ressourcebank, hvor skolens forældre kan ”melde sig”, og ud fra egne kompetencer og ressourcer bidrage ind i skolen med oplæg, materialer, virksomhedsbesøg mm.

Arkitektkonkurrence

I skoleåret 2015-16 deltog vi i Arkitekturens Dag, hvor vi fik henvendelse fra kommunens arkitekter om at deltage med udgangspunkt i opgaven: En multihal til Lillebæltskolen.

Der var arkitekter med fra kommunen i forløbet, som blev kørt af en af vores billedkunstlærere. Vi vandt konkurrencen sidste år med vores 7. årgang, hvor forløbet blev afsluttet med en flot reception arrangeret fra kommunens side med deltagelse af flere politikere deriblandt Niels Bebe. Årgangen vandt en busudflugt, og klassen havde et rigtig spændende undervisningsforløb ud af det. Elevernes produkter blev efterfølgende udstillet forskellige steder i kommunen.

I dette skoleår har læreren igen på 7. årgang valgt at køre et lignende forløb i Håndværk og Design. Læreren har kontaktet både kommunens arkitekter, samt en privatpraktiserede arkitekt, som har været med gennem undervisningsforløbet og givet feedback og sparring undervejs. Et meget spændende og udbytterigt undervisningsforløb for eleverne.

Samarbejde med lokale erhvervsvirksomheder

Valgfaget ”innovation” på Lillebæltskolen har ført til trailer-kost opfindelse, som Brenderup A/S synes er en spændende idé.

I forbindelse med et af skolens valgfag med titlen ”Innovation” har en af skolens lærere og eleverne haft kontakt til nogle af de lokale virksomheder, som efterfølgende bl.a. har medført en idéudveksling mellem eleverne og Brenderup Trailer A/S. Se vedhæftede artikel.

Artikel fra Melfar Posten (der beskriver samarbejde med Brenderup Trailer A/S)

Edison

En sjov og lærerig opfinderkonkurrence for elever på 6. årgang, hvor eleverne gennemgår en læringsproces. Årets tema er SUND HVERDAG, og på Lillebæltskolen har vi ud fra dette valgt titlen VAND – hvordan kan vi skabe en sundere hverdag, som øger menneskers livskvalitet. Projektet munder ud i en kommunal finale, og derefter går de bedste videre til Awarden i Fredericia.

Naturfagsmaraton

Naturfagsmaraton er et undervisningsforløb til 5. og 6. klasser, der skaber stor læringslyst og glæde for faget hos eleverne. Første år deltog 8. kl. nu andet år er det 5. og 6. klasse.

Camps

Her mærker eleverne virkelig en effekt i en innovativ tilgang til undervisningen.

I samarbejdet mellem alle folkeskoler i byen tilbydes eleverne forskelige former for valgfag. Flere af disse vil have samarbejde med eksterne samarbejdspartnere og vil typisk tage udgangspunkt i elevernes interesser.

Alle camps har synlige læringsmål. Lærernes og elevernes evaluering har vist en stor (over 90%) tilfredshed med initiativet.

Legepatrulje i samarbejde med Middelfart Produktionsskole

I samarbejde med Middelfart Produktionsskole har vi oprettet en legepatrulje. Middelfart Produktionsskoles Eventlinje kommer forbi Lillebæltskolen en gange om ugen og laver forskellige former for lege med eleverne i indskolingen.

Forfatterbesøg

Skolen har årligt besøg af forskellige forfattere, som inviteres til at lave oplæg om deres forfatterskab og bøger. Skolen har således tidligere haft besøg af Josefine Ottesen, Thorstein Thomsen og Jesper Wung Sung.

Brobygning

I 8. kl. og 9. kl. tilbydes alle elever i samarbejde med Uddannelsesvejledningen et brobygningsforløb, hvor de stifter bekendtskab med forskellige uddannelsesmuligheder efter eget valg.

Samarbejde omkring matematik med Middelfart Gymnasium og overbygningen

For at skabe en mere tydelig overgang mellem gymnasiet og folkeskolen har vi indledt et samarbejde mellem de to skolers matematiklærere. På denne måde er der mulighed for at udveksle erfaring og afstemme forventning i forhold til elevernes læring inden evt. start på STX.

Naturcenteret og naturvejlederen ved Middelfart Kommune

Naturcenteret og Kommunens naturvejleder bliver ofte inddraget i forbindelse med emnedage, fagdage samt undervisning i natur og teknologi. Her oplever eleverne at blive taget med rundt i dyreparken til eksempelvis hjortebrækning eller oplæg omkring flora og fauna.

DGI

SFO'en på Lillebæltskolen er DGI certificeret, hvilket betyder at bevægelsesaktiviteter medtænkes som en naturlig del af hverdagen i SFO'en.

Dansk Skolesport

Lillebæltskolen har indledt et samarbejde med Dansk Skolesport omkring inddragelse af bevægelse i undervisning. 2 af skolens lærere har været igennem et kursusforløb med henblik på at inddrage bevægelse i undervisningen, videreformidle dette til resten af personalet, samt efterfølgende at uddanne nogle af de ældste elever som bevægelsesguider for de yngste elever.

Dansk Skolesport

Middelfart Volleyklub

I samarbejde med Middelfart Volleyklub afholdes der årligt turnering for 5. eller 6. årgang, hvor eleverne undervises og introduceres til KIDS-Volley.

Beredskabsstyrelsen

På Lillebæltskolen afholdes der i samarbejde med Beredskabsstyrelsen årligt brandøvelse, hvor eleverne bliver bekendt med skolens beredskabsplan, samt får en orientering omkring forholdsregler i forbindelse med en brand. Derudover er der i forbindelse med emnedage og fagdage samarbejde omkring afholdelse slukningsarbejde og førstehjælp i børnehøjde.

Derudover har vi på Lillebæltskolen søsat forskellige projekter og samarbejder, som åbner skolen op overfor omverdenen.

DBU's Skolepokal

Lillebæltskolen er årligt med i DBU's skolepokal (tidligere kaldt Ekstra Bladets skolefodboldturnering) med både et pige og et drengehold.

Lokale erhvervsdrivende

I det omfang, hvor personalet finder det naturligt at inddrage nogle af de lokale erhvervsdrivende, inviteres disse ind til at deltage i forskellige undervisningsforløb. Dette enten som oplægsholdere eller med mulighed for at skolens elever, kan komme forbi nogle af de lokale virksomheder på besøg.

Skolen har bl.a. tidligere haft samarbejde med bundgarnsfisker Allan Buch, Walker, Indslev Brygger, brandstationen, Restaurant Fænøsund ved Jacob Elkjær, Saxo gigtsanatorium, Hindsgavl slot, Catering Grossisten og Green Light.

Deltagelse i kampagner udbudt af forskellige organisationer og fagforbund i løbet af skoleåret.

I løbet af et skoleår udbydes der rigtige mange forskellige undervisningsforløb, oplæg, konkurrencer mm, gennem forskellige organisationer og fagforbund. Skolens elever deltager ofte i nogle af disse aktiviteter, såfremt personalet vurderer, at de enkelte tilbud passer ind i årsplaner, læringsmål og i det hele taget giver mening i forhold til elevernes læring.

Andet:

  • Rundvisning i folketinget
  • Besøg i byretten i Kolding
  • Besøg hos folketingsmedlem Dan Jørgensen
  • Besøg ved Regionsrådsformand Stephanie Lose
  • Danseevent med instruktører udefra
  • Oplæsning i Børnehaven Solsikken
  • Alle børn cykler igennem Danmarks cyklistforbund
  • Sex og sundhed med lægestuderende fra OUH
  • Mobication
  • Naturama Svendborg
  • Odense Zoo
  • Middelfart Musikskole
  • Middelfart Folkebibliotek
  • KFUM Idrætsforbund
  • Skolen i biografen gennem CFU (Center for Undervisning)
  • Rådet for større trafiksikkerhed
  • Aktiv rundt i Danmark
  • Skolen i bevægelse
  • Julegudstjeneste i Middelfart Kirke
  • Middelfart Bymuseum